Branden

Den 9 augusti 2009

Skellefteå hundkapps klubbstuga har brunnit ner

Bilder tagna på bygget efter branden den 10 April 2010

Skellefteå Branden inträffade i natt. När räddningstjänsten kom till platsen var stugan redan övertänd. ”Oerhört tragiskt”, säger Solveig Marklund, Skellefteå hundkapp.

Räddningstjänsten fick brandlarmet 03.36 i natt. Men när de kom fram till hundkapplöpningsbanan i Boviken var klubbstugan redan rejält övertänd. Nu återstår bara en hög av aska.
– Vi som just hade kommit igång med verksamheten så bra. Det här är ett rejält slag i ansiktet, säger Solveig Marklund från Skellefteå hundkapp.
Klubbstugan och banan invigdes 2007. Förra året anordnade man SM. Nu upphör verksamheten för i år.

– Vi hade tre tävlingar kvar att arrangera den här sommaren. Men vi ställer in alla. Förhoppingsvis kan vi få upp en ny stuga ganska snart. Allt vi gör är ideellt, det känns tungt just nu att börja om på nytt igen. Men det är inte mycket annat att göra.
Inne i klubbstugan fanns några datorer och vitvaror. Räddningstjänsten vet inte ännu vad som orsakat branden. Platsen är avspärrad tills vidare för teknisk undersökning.

Norran: Skellefteå hundkapps klubbstuga har brunnit ner

Den 15 Augusti 2009

Djurrättsaktivister tar på sig dådet

Natten till den 9 augusti brann Skellefteå hundkapps klubbstuga ned till grunden. Nu tar Djurens befrielsefront (DBF) på sig dådet.

I en aktionsdagbok på nätet har någon anonymt rapporterat att Skellefteå Greyhound racings klubbstuga brändes ned. Där finns också bilder på hur klubbstugan såg ut innan och efter branden. Inlägget i aktionsdagboken avslutas med DBF segrar alltid.

I aktionsdagboken har DBF nu också tagit på sig branden vid Umeå jaktskytteklubbs klubbhus i juli och de skriver där att byggnaden blev helt förstörd och att de skrev mördare vid platsen.

– Det är tråkigt att en mordbrännare springer lös, det är så vi ser på det. Det är individer vi vill ha tag på och nu hoppas vi på underrättelseinformation som pekar i rätt riktning, säger Henry Vesterlund, kriminalinspektör vid underrättelseroteln i Umeå.

Titta på helheten

Brandrutedningarna i Umeå och Skellefteå utreds separat i respektive stad.

– Men självklart så tittar vi på helheten och utbyter information mellan varandra, säger Peder Jonsson, polisens presstalesman.

Lars Wahlberg, biträdande polisområdeschef i Umeå säger att det är svårt att säga om det skulle röra sig om samma personer som tänt eld på de båda klubbhusen.

– Det skulle i så fall bli rena gissningar, säger han och menar att ett problem är att det på DBF:s hemsida går att läsa att vem som helst kan utföra aktioner i deras namn, så länge som de följer vissa punkter.

– Så i praktiken kan vem som helst göra det. Men sen kan man ju spekulera i att det rör sig om ett begränsat antal personer, säger han och menar på att det är ungdomar på upp till 25 år som de tror ligger bakom aktivismen.

– Vi tar det här på största allvar, det är en trygghetsfråga. Vi kommer att satsa stenhårt med att få bukt på problemet, säger Lars Wahlberg.

Jakttorn

I aktionsdagboken skriver DBF också att de vält jakttorn i Umeå-området i juli. Något som också polisen noterat, men Henry Vesterlund på underrättelseroteln säger att det fortfarande är okänt var de ska ha skett.

– Det kan vara så att älgjägarna inte varit ute i skogen än och sett det. Vi har inte fått in någon anmälan, säger han. Ännu har polisen inga misstänkta för aktivistdåden.

Norran: Djurrättsaktivister tar på sig dådet